qt8gt0bxhw|2000FDD1FF3C|AfeoszWeb|WebPageMaster|PageContent|0xfcfff06f0a000000cd00000001000f00

KEHOP-5.4.1-16-2016-00238 – Környezet- és energiatudatosság ösztönzése Bács-Kiskun megyében

2020. január elsejétől indult útjára a Környezet- és energiatudatosság ösztönzése Bács-Kiskun megyében című pályázat. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 5.4.1. konstrukcióban megvalósított Projekt 12 hónap működés után, 2020. december 31-én sikeresen zárta tevékenységeit.

A COOP Bács-Kiskun Megyei Szövetsége által vezetett Projekt fő célkitűzései az energiatudatos életmód megteremtése, a megújuló energiák tudatos és aktívabb felhasználásának serkentése, továbbá a környezetbarát fogyasztási szokások, döntések előmozdításához gyakorlatban hasznosítható ismeretek és tudás átadása volt.

A 2020. január 1. és 2020. december 31. között lezajlott Projekt keretein belül előre meghatározott tematikára épülő, egy vagy több jól lehatárolt, egymással összefüggő témát többféle megközelítésben tálaló, különböző célcsoportok bevonására és a közösségek aktivizálására alkalmas, több településen átívelő 4 alkalmas rendezvénysorozatra került sor, melyek témakörei voltak:

 1. A társadalom és a környezet harmonikus viszonya: a társadalom és a környezet harmonikus viszonyairól előadás tartása.
  Az előadások ide kattintva tölthetők le.
 2. Az anyagtakarékosság, a hulladék újrahasznosítás szempontjai.
  Az előadások ide kattintva tölthetők le.
 3. Az energiatakarékosság, a klímatudatosság terjedése, megújuló energiaforrások áttekintése.
  Az előadások ide kattintva tölthetők le.
 4. Megújuló energiaforrások lehetőségei, típusai és alkalmazásuk bemutatása.
  Az előadások ide kattintva tölthetők le.

A médiakampánnyal egybekötött rendezvénysorozat Kalocsán, Kecskeméten, Baján és Jánoshalmán valósult meg.

A rendezvények kialakításánál alapkövetelmény volt a célcsoportok aktív, igazolható bevonása. A rendezvényeken a résztvevők rövid kérdőívet töltöttek ki (502 db), mellyel hozzájárultak, hogy a Projekt felmérje a környezetvédelmi és társadalmi szokásokat a Bács-Kiskun megyei lakosság körében.

A megvalósult rendezvények lebonyolításával a Projekt sikeresen érte el célját, hozzájárult Bács-Kiskun megye lakosságának és vállalkozóinak szemléletformálásához, az energiatudatos és környezetbarát életmód népszerűsítéséhez, a helyi megújuló energiaforrások kiaknázásának és a „zöld arculat” kialakításának ösztönzéséhez.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult pályázat teljes támogatási összege 5 millió Ft, melynek támogatási mértéke 100%.